Zivot je jedan....

Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

tsunami1984 | 04 Maj, 2008 17:14

Kompjuterske tipkovnice imaju više bakterija nego zahodska daska
 
 
 
 
Mnogima od vas koji ovo čitate vjerojatno je mrska pomisao da biste morali dodirivati zahodsku dasku, ali istovremeno dok surfate internetom i ovo čitate možda dodirujete nešto puno prljavije i opasnije od zahodske vaše daske. Neke kompjutorske tipkovnice imaju na sebi, naime, više štetnih bakterija nego ta ista zahodska daska.

Istraživanja potrošačke grupe "Which?" pokazala su da neka uredska oprema ima na sebi mnoštvo bakterija koje bi moglo izazvati čak trovanje hranom. Od 33 tipkovnice s kojih je uzet "bris", čak četiri su bile potencijalno opasne za zdravlje, a jedna od njih udomljavala je pet puta više bacila nego što ih je na uredskoj zahodskoj dasci.

Mikrobiolog Peter Wilson kaže da tipkovnica često odražava što se nalazi u vašem nosu ili utrobi. Tijekom testiranja grupe "Which?" ovaj je mikrobiolog jednu tipkovnicu ocijenio toliko prljavom da je naredio da ju oduzmu, dezinficiraju, pa tek onda vrate vlasniku.

Što vam je u nosu, to je na tipkovnici
U brisovima tipkovnica tražene su tragovi raznih virusa i bakterija, kao na primjer oni koji uzrokuju trovanje hranom, poput E.coli ili staphylococcus aureus, zlatnog stafilokoka. Dijeljenjem tipkovnice, dakle, s uredskim kolegom možete sasvim lako prenijeti svoju bolest ili zaraziti se njegovom.

"Ako je netko u vašem uredu prehlađen ili čak ako ima gastroenteritis, vrlo lako se možete zaraziti ukoliko koristite njegovu tipkovnicu", kaže dr. Wilson.

Jedan od glavnih razloga zašto su tipkovnice toliko prljave jest činjenica da veliki postotak onih koji provode svoje radno vrijeme za kompjuterom jedu svoje obroke upravo za svojim stolom. Mrvice koje su pritom neizbježne potiču razvoj bakterija. Jedan od uobičajenih razloga je neprimjerena osobna higijena, nepranje ruku nakon zahoda i slično.

Vrijeme za proljetno čišćenje
Ukoliko vam je vaša tipkovnica odjednom postala odbojna, a imate i jaku potrebu otići oprati ruke, krajnje je vrijeme za proljetno čišćenje tipkovnice. Istresite mrvice iz tipkovnice, a zatim ju prebrišite najprije navlaženom krpom i vlažnim dezinfekcijskim maramicama.

Komentari

Re: Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

sanjarenja56 | 04/05/2008, 17:54

Tsunami, ima ovde istine, i zaista su tastature, kao i mobilni telefoni, pravi rasadnici bakterija.

Re: Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

tsunami1984 | 04/05/2008, 18:05

tsunami1984

@sanjarenja56 sta znam, samo me hvata frka kad znam da obicno nakon tipkanja nisam prao ruke , moracu to da promjenim pod hitno..Bljak ko zna cega sve sad ima u meni :)

Re: Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

tuzna | 04/05/2008, 20:47

E sad prevod:ako sam dobro razumela tipkovnica je tastatura a zahodska daska ona na wc solji??
A moja tastatura juce kupljena(zajedno sa monitorom),pa mi cik kazi nesto!:))

Re: Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

principessa78 | 04/05/2008, 22:09

principessa78

Kod mene ima pepela izmedju ovih tipki.Ima i kafe.Ali bar se ne moram brinuti oko bolescuga jer je samo ja upotrebljavam.A i nemam ured:)Kancelariju,'ocu reci:)
Nego,djes' bolan:)Ja se vec pocela raspitivati okolo po carsiji jesi ziv:)

Re: Kompjuterske tipkovnice pune bakterija ....

tsunami1984 | 04/05/2008, 23:42

tsunami1984

@tuzna znas da ja najcesce kopiram postove pa da ne ispravljam svaki, izvini sto sam bio lijen :) brzo ces ti tastaturu uprljati :)
@principessa78 ziv sam ziv, praznici bili , juce radio dugo i tako , onda je zeznuto malo :) kod mene na tastaturi samo sto nema jos zemlje hahahaha svega ostalog ima :)

free meet me site

Williamacest | 27/07/2021, 19:39

mature adult phone chat
furry dating site

Dodaj komentar

Zapamti me

Najnovije...

Kategorije

Sindikat

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb